Duck and Cover Forum Index


Use these links, buy stuff from Amazon and help us out, nubs.
Amazon.com | Amazon.ca | Amazon.co.uk | Amazon.de
  Duck and Cover  •  FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in

 Support DAC!
 Trigger Help View next topic
View previous topic
Post new topicReply to topic
Author Message
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 8:02 am Reply with quoteBack to top

I think I'm missing something because when I go to edit triggers nothing happens. I can enter in the description, and that's it. Maybe I just don't understand it, but from the readme file it sounds like there should be some options for me to select from or something like that.. Thanks for the help.
View user's profileSend private messageAIM Address
Chaos
Respected
Respected


Joined: 27 Apr 2002
Posts: 98
Location: Somewhere, don't really know I got lost on the way to Vault 13.

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 8:04 am Reply with quoteBack to top

ok you know the thingy next to the description box and it says new
click that and then you can do whatever you please
View user's profileSend private messageSend e-mail
Max-Violence
Wandering Hero
Wandering Hero


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 1221
Location: In my own personal vault

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 8:37 am Reply with quoteBack to top

Chaos is right - there should be a column of various buttons along the right-hand side of the window. There's New, Delete, Move Up, Save, etc.

After you click on New, another window pops up where you actually select and fiddle with the various conditions. After you set up your conditions, you click on Actions (below the description box), and do the same as you did with conditions.

Hope that helps!
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 9:06 am Reply with quoteBack to top

Doh! smile I got it to work right after I posted. Thanks for the quick help though. I have one more question. I'm trying to have it so you talk to an NPC and then they join your team. I've got it setup I just don't know how to setup the speech event. I've got the speech file all setup but it doesn't give me an option in the pull down menu. do I need the file in a special folder? thanks again for the help.

Howlround
View user's profileSend private messageAIM Address
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 9:16 am Reply with quoteBack to top

NT
View user's profileSend private messageAIM Address
OnTheBounce
TANSTAAFL
TANSTAAFL


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2257
Location: Grafenwoehr, Oberpfalz, Bayern, Deutschland

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 9:24 am Reply with quoteBack to top

Howlround wrote:
I've got it setup I just don't know how to setup the speech event. I've got the speech file all setup but it doesn't give me an option in the pull down menu. do I need the file in a special folder?


What you need to do is to go to the "Level" tab in the Level Editor. In the lower, left-hand corner you will see a half-dozen or so buttons. Do the following:

  1. Click on "Speech File..." From there a dialogue box will open and you will have to browse to the text file that you've set up to act as a speech file for your mission. Double Click on file you want, don't single click and then hit "OK" or you will get an error message. (This won't crash the editor or anything, it will simply not select the file.)

  2. Click on "Speech..." You will now have to set up speech nodes. Click on "New", name the node, then use the fields to the right to assign the line(s) to the node. (Incidentally, if you're as speech happy as I am, this can be the single most tedious facet of slapping a mission together...) If you intend to use the node for a "Speech Occured" condition in your triggers you will have to assign an "Event" name to the node*. Enter something useful here only if you intend to use the node/line for such a purpose, otherwise it's a waste of your time.

  3. Set up a trigger with a Condition that either includes or consists of "Speech Occured" and the "Event" that you assigned to the desired node and then have the Action(s) include switching that NPC's Player Index to "1".


That's it.

OTB

*Tip: If you want something to occur randomly, assigning an "Event" to a single line of a random node can serve as a condition.
View user's profileSend private messageVisit poster's website
Jimmyjay86
Hero of the Glowing Lands
Hero of the Glowing Lands


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2102
Location: Wisconsin

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 10:09 am Reply with quoteBack to top

Generally you want to place the speech file in this directory:

Fallout Tactics/core/locale/missions/{your mission name}/Mission.txt

Then when you go to zip up your mission pack, it will go in the correct location.
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 6:50 pm Reply with quoteBack to top

I almost got it. I got the triggers setup so after I talk to them they join my team. I've got the speech files in the right place. the only problem know is tha they don't join my team. I click on them they say there stuff and that's it. Thanks for the help.
View user's profileSend private messageAIM Address
Jimmyjay86
Hero of the Glowing Lands
Hero of the Glowing Lands


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2102
Location: Wisconsin

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 7:58 pm Reply with quoteBack to top

I bet the problem is with the speech setup. Go to the speech editor and where you selected the speech node that you want to use for the trigger there should be an empty field right below it. That is where you should enter the name to use for the trigger. Then use the trigger condition speech node "xxxxx" occurred.

Otherwise copy down the word for word description of the trigger and we'll take a look at it.
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 8:34 pm Reply with quoteBack to top

Condition: speech event stat01 occurded

Action: change player stat's team to bos

on the character I have "enable script events" checked.
I don't know if that's needed or not.

as far as the speech stuff goes, in the editor do I put the event in the defualt event or under one of the random ones? I also have it so you click on the caracter and that's how they talk would it work better to have it get triggered by being in the same room as them? Thanks for all the help

Howlround
View user's profileSend private messageAIM Address
OnTheBounce
TANSTAAFL
TANSTAAFL


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2257
Location: Grafenwoehr, Oberpfalz, Bayern, Deutschland

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 9:15 pm Reply with quoteBack to top

Howlround wrote:

on the character I have "enable script events" checked.
I don't know if that's needed or not.


Nope, sure isn't. I shall quote from the sacredReadMe:

 Enable Scripted Events sends a message to the trigger handler any time this actor performs an action using a skill. More details in the trigger section.

So this has nothing to do with what you're doing. I'd remove the tick/check mark if I were you, since you're just giving the engine things to do that it doesn't need to.

Howlround wrote:

[A]s far as the speech stuff goes, in the editor do I put the event in the default event or under one of the random ones?


Put it under the default event. No need to get fancy yet. Later, you may want to experiment w/random lines that have "events" assigned to them, but for now, just stick to the default.

Howlround wrote:

I also have it so you click on the c[h]aracter and that's how they talk would it work better to have it get triggered by being in the same room as them?


It's probably best to keep the Click Speech approach. If nothing else, you're giving your player a choice as to when the NPC joins them.

You may also want to have World Text appear when the NPC joins the PCs. Consult mission19.mis (Newton) for an example of how it's done.

OTB
View user's profileSend private messageVisit poster's website
Jimmyjay86
Hero of the Glowing Lands
Hero of the Glowing Lands


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2102
Location: Wisconsin

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 9:38 pm Reply with quoteBack to top

OTB verbosed:
Quote:
Put it under the default event. No need to get fancy yet. Later, you may want to experiment w/random lines that have "events" assigned to them, but for now, just stick to the default.


Ah yes, my mistake. I don't think it really matters but to be on the safe side.....
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
OnTheBounce
TANSTAAFL
TANSTAAFL


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2257
Location: Grafenwoehr, Oberpfalz, Bayern, Deutschland

PostPosted: Tue Apr 30, 2002 10:01 pm Reply with quoteBack to top

Jimmyjay86 wrote:
OTB verbosed:...


What can I say? "Verbose" is my default setting. :mrgreen:

OTB
View user's profileSend private messageVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Wed May 01, 2002 5:06 am Reply with quoteBack to top

I took the event out of the random field and now nothing happens at all.
Before they would talk they just wouldn't join my team. now nothing happens. Is there a tutorial some where that would take me through the whole process step by step? That would be helpful. Thanks for any help.

Howlround
View user's profileSend private messageAIM Address
OnTheBounce
TANSTAAFL
TANSTAAFL


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2257
Location: Grafenwoehr, Oberpfalz, Bayern, Deutschland

PostPosted: Wed May 01, 2002 5:51 am Reply with quoteBack to top

Howlround wrote:
I took the event out of the random field and now nothing happens at all.


Did you add something under the field "Default Event:"? You have to have a title there, then go back and make sure that up update the trigger that causes the NPC to join the player's squad.

Howround wrote:
Is there a tutorial some where that would take me through the whole process step by step?


Unfortunately, AFAIK, no one has taken the time to write up a tutorial on Speech. The sacredReadMe is also not very helpful on this subject. If you run into problems, there's us, and there's the core missions. If monkey-see-monkey-do doesn't do the trick, we'll do what we can.

OTB
View user's profileSend private messageVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Wed May 01, 2002 5:57 am Reply with quoteBack to top

Thanks for the help I guess I'll have to duoble check it and see what's up with it. I put a name in the defualt event and updated the triggers I must be missing something though. I'll just go redo them. thanks again.
View user's profileSend private messageAIM Address
Jimmyjay86
Hero of the Glowing Lands
Hero of the Glowing Lands


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2102
Location: Wisconsin

PostPosted: Wed May 01, 2002 6:41 am Reply with quoteBack to top

If all else fails, post a screen shot of the entry in the speech editor or even send one of us the mis file.

jimmyjay86@hotmail.com
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Howlround
SDF!
SDF!


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 19

PostPosted: Thu May 02, 2002 3:27 am Reply with quoteBack to top

Ok I started over with my triggers I got everything setup right. I put a name in the Defualt event field and nothing happens. If I putm one the random field they caracter will talk but not join my team. this doesn't make any sense to me. thanks for the help guys.

Howlround
View user's profileSend private messageAIM Address
Jimmyjay86
Hero of the Glowing Lands
Hero of the Glowing Lands


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 2102
Location: Wisconsin

PostPosted: Thu May 02, 2002 11:45 am Reply with quoteBack to top

Here is the step-by-step guide to get the NPC to join your team. Check it with what you have:

1. In the speech editor, click the "Add" button. The name of the speech goes under the "Remove" button. In the Random 1 field choose the node to assign to this speech. And under that enter an event name like "NPCspoke1".

2. For the trigger condition use "Speech Occured". Here you choose the speech event from above - "NPCspoke1".

3. For the trigger action use "Change Player". Pick the tag name you used for the entity from the list for the Unit. Then you want to change him to Player 1.
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Max-Violence
Wandering Hero
Wandering Hero


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 1221
Location: In my own personal vault

PostPosted: Thu May 02, 2002 11:53 am Reply with quoteBack to top

Be aware that when the NPC goes to a PC, the new PC won't be able to set his/her accuracy thresholds or sentry modes until the game (as in the actual game, not the editor) has been saved then loaded.

Feel free to look at my Deathclaw Desert series of maps to figure out what I mean. DD chapters 1, 2, and 3 have instances of a NPC changing to a PC. While yer there, check out the map in the editor and look at my triggers to see exactly how I went about changing a NPC to a PC. I comment/document my triggers pretty well (for this exact reason), so you should be able to get a firm handle on the concept and run with it smile

Also note that when/if the NPC changes to a PC and then back to a NPC, the actor won't be able to use waypoints or (IIRC) floating speech. Windowed speech, however, is all good. Even when the actor is a PC! :twisted:

Oh, and while you're looking/playing my maps... gimme some feedback, ya? smile
View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
Display posts from previous:      
Post new topicReply to topic


Jump to:  



View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group